Black Friday 2023 — poprvé s novými pravidly

Od roku 2023 by měl být Black Friday férovější. Hlídač shopů přináší komplexní analýzu, kterak se české e-shopy popasovaly s novelou zákona o ochraně spotřebitele. Podívejte se, kdo se drží zákonů, kdo to ještě nestihl a kdo hledá cesty, jak je obejít.

Content

Letošní Black Friday (BF) je jiné. Poprvé s novými pravidly, které v lednu přinesla novela zákona o ochraně spotřebitele. Nekalé praktiky, na které léta ukazujeme, jsou konečně nezákonné. Kdo se stihl připravit, u koho ještě nacházíme problémy a kdo na nová pravidla úplně kašle a evidentně tím porušuje zákon? Pojďme se podívat na tradiční analýzu Hlídače shopů.

Letos se primárně zaměříme na povinné uvádění minimální ceny před akcí a zejména její správný výpočet. Dále si ukážeme vynalézavé používaní slevových kupónů a dalších označení “slev”.

Začněme přehledovou tabulkou, ve které je mimo jiné vidět rozdíl mezi průměrnou uváděnou a průměrnou reálnou slevou produktů v BF nabídce:

Tabulka zobrazuje, jaké jsou rozdíly mezi průměrnou uváděnou a reálnou cenu u sledovaných e-shopů při Black Friday 2023
Přehledová tabulka námi monitorovaných e-shopů při Black Friday 2023

Z přehledu vidíme, že většina námi sledovaných e-shopů se sladila s novými pravidly a uváděné slevy jsou reálné. Průměrné slevy jsou kolem 20 %, ten kdo uvádí průměrně přes 25 %, tak už jen díky nekalým praktikám a v rozporu s novým zákonem.

Letos jednoznačně nejhůře dopadl Kaufland.cz, který spustil svoje internetové tržiště tento rok (respektive prodejci nabízející zde svoje zboží). Průměrné uváděné slevy v BF nabídce byly 31 %, kdyby se ovšem počítaly podle nových pravidel, dostaneme se na 5%. Špatně dopadla také Pilulka.cz (30 % vs 22 %), což je pro nás překvapení, jelikož loni slevy počítala správně.

Pro další problematické e-shopy jako Okay.cz, Notino.cz nebo TetaDrogerie.cz se nám bohužel nepodařilo z různých důvodů spočítat průměrné slevy, ale jejich praktiky si ukážeme detailněji níže.

Naopak největší české e-shopy, které sledujeme už přes pět let (Alza.cz, Mall.cz a CZC.cz), si dávají záležet a v naprosté většině případů jsou sladěny s novými pravidly. Z dalších námi monitorovaných e-shopů dopadl velice dobře Megapixel.cz a oproti loňsku také Lidl.cz a KnihyDobrovsky.cz.

Kdo evidentně porušuje nový zákon?

Pojďme se rovnou podívat na zajímavé příklady z letošní BF nabídky, které evidentně porušují nová pravidla o výpočtu slev.

Na webu Kaufland.cz se obecně u “zlevněných” produktů vůbec neuvádí minimální cena před akcí a slevy se počítají z “DPC” (doporučené prodejní ceny). Navíc v BF nabídce najdeme například i produkty reálně zdražené o více jak 300 %, třeba tuto vojenskou síť:

Kaufland upravuje ceny při Black Friday 2023
“Black week deal” na Kaufland.cz

Do 13. 11. se prodávala za 852,50 Kč a na BF byla v akci za 3 489,96 Kč se slevou 400 Kč. Pro zajímavost stejný produkt jste mohli na Kaufland.cz koupit během BF od dalších prodejců s cenou pod 1000 Kč, bohužel ten 4x dražší (jediný “zlevněný”) byl podle e-shopu nejprodávanější:

Nepravdivé tvrzení o slevě na Kaufland.cz během Black Friday 2023
Nezlevněné produkty jsou daleko levnější

Přidáváme komentář Jany Malovcové z advokátní kanceláře Mavericks:

Veškerá oznámení, která vytvářejí dojem snížení ceny zboží, musí obsahovat informaci o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy (případně od okamžiku, kdy začal výrobek nabízet a prodávat, pokud je výrobek v prodeji méně než 30 dnů). V tomto smyslu musí být tedy sleva z ceny prezentována vždy spolu s uvedením předchozí ceny jako ceny referenční.

Porušování těchto povinností je přestupkem, za který může Česká obchodní inspekce uložit prodejcům pokutu až 5 milionů Kč. Za jednání, která dále naplňují znaky nekalé obchodní praktiky, mohou pak být uloženy i citelně větší sankce, a to až do výše 4 % celkového ročního obratu prodejce (resp. do 50 milionů Kč, není-li informace o ročním obratu dostupná).

Další typický příklad nerespektující nová pravidla je tento krém na Pilulka.cz:

Pilulka.cz nerespektuje nová pravidla regulace cen během Black Friday 2023
Ukázka, jak si s novými pravidly (ne)poradila Pilulka.cz

Produkt byl zařazen v BF nabídce za 549 Kč se 7% uvedenou slevou vypočtenou z přeškrtnuté ceny 599 Kč. Nicméně když se podíváme na historii prodejní ceny tohoto produktu, od 18. 10. do 3. 11. (tedy v období 30 dní před aktuální slevovou akcí) byl prodáván za 433 Kč. Což je minimální cena před akcí, kterou musí prodejce uvést a z které plyne, že produkt je během BF akce o 26 % zdražen.

Pilulka.cz u produktů v BF akci uvádí různé typy slev (“Super cena”, “Pilulka cena”, apod.), nicméně ve více než 65 % případech neuvádí vůbec žádnou referenční cenu (ani minimální cenu před akcí):

Pilulka.cz při Black Friday 2023 neuvádí referenční cenu
Marketing slev na Pilulka.cz, bohužel bez minimální ceny před akcí

Jak podotýká Jana Malovcová:

Minimální cena před akcí musí být uvedena u jakéhokoliv oznámení, které u spotřebitele vytváří dojem snížení ceny, tedy nejen v případech, kdy prodejci v oznámení o snížení ceny uvádí konkrétní měřitelnou slevu, ale také v případech, kdy používají pouze obecná oznámení typu „sleva“, „speciální nabídka“ nebo „nabídka Black Friday“.

TetaDrogerie.cz je další z e-shopů, kde jsme našli evidentní porušování nových pravidel. Vidíme zde pokus o zobrazení minimální prodejní ceny před akcí, ta ale vůbec neodpovídá historii prodejní ceny. Například tento parfém zařazený do BF nabídky byl reálně zlevněn o 20 % z 999 Kč na 799 Kč, nicméně e-shop uváděl daleko větší zlevnění ze 1799 Kč, za který daný produkt prodával pouze pár dní v tomto roce, naposledy 2.8.:

TetaDrogerie.cz porušuje nově nastavená pravidla cenotvorby při Black Friday 2023
TetaDrogerie uvádí slevu z ceny, která platila jen pár dnů v roce.

Podobný příklad porušování nových pravidel jsme nalezli na Okay.cz. Například tato mikrovlnná trouba je zařazena do BF nabídky s “Dodatečnou slevou” z 2199 Kč na 2099 Kč, informace o minimální ceně před akcí chybí a podle našich dat je produkt reálně zdražen o 15 % (jelikož minimální cena před akcí je podle historie ceny 1817 Kč):

Zdražení mikrovlnné trouby ve slevě při Black Friday 2023
Zlevněná mikrovlnka je doopravdy o 15 % dražší — Okay.cz Black Friday 2023

Každopádně Okay.cz se na nová pravidla pravděpodobně připravoval, jak je vidět z pojmenování proměnných ve zdrojovém kódu:

Zdrojový kód u žehličky Gorenje dokazuje, že Okay.cz o regulaci ví, ale nedbá
Vývojáři Okay.cz se na nová pravidla připravovali

U koho dalšího jsme nalezli problémové slevy?

U dalších e-shopů jsme narazili na produkty se špatně uvedenou slevou, nicméně to z našeho pohledu nevypadá na systematický problém, spíše nevyladěné systémy.

Problematické produkty jsme nalezli například v BF nabídce na Allegro.cz, které vstoupilo na náš trh tento rok. Například tento mixér zlevněný z 529 Kč na 449 Kč:

Black Friday 2023 na Allegro
Problematické produkty na Allegro.cz — Black Friday 2023

Když se podíváme na historii ceny na Hlídači shopů, zjistíme, že produkt není podle nových pravidel zlevněný vůbec, jelikož minimální cena před akcí je taktéž 449 Kč (za kterou byl prodáván ještě 27.10.):

Důkaz lži, tyčový mixér před Black Friday zlevněn nebyl
Historie cen prozrazuje pravdu — Black Friday 2023.

Datart.cz vyšel v celkovém hodnocení reálných slev v pořádku, nicméně u 7 % produktů v BF nabídce neuváděl minimální cenu před akcí. Příkladem je tento Gamepad:

Příklad neuvedené minimální ceny před Black Friday 2023 na e-shopu Datart.cz
Datart.cz neuvádí minimální cenu před Black Friday.

Produkt je zařazen v BF kategorii (také na detailu produktu je štítek “Black Friday”), nicméně minimální cena před akcí chybí. Podle našich dat je reálná sleva podle nových pravidel nulová (jelikož produkt by těsně před BF v podobné slevové akci).

Elektroworld.cz vyšel ve statistikách taktéž dobře, nicméně jsme zde také nalezli produkty v Black Friday nabídce, které měly špatně uvedenou minimální cenu před akcí. Například tato řetězová pila:

Špatně uvedená minimální cena před Black Friday u řetězové pily u Elektroworldu
Elektroworld.cz minimální cenu před Black Friday sice uvádí, ale špatnou.

Produkt je sice zlevněný, nicméně uvedená minimální cena nereflektuje předchozí zlevnění v říjnu, takže uvedená sleva je vyšší než reálná.

Podobné problémové produkty jsme nalezli také na Lekarna.cz. Například tento doplněk stravy byl před BF zdražený na 28 dní. Ještě do 19. 10. stál 239 Kč, následně od 20. 10. do 16. 11. byl zdražen na 319 Kč, aby byl následně do BF “zlevněn” na 249 Kč. Minimální cena před akcí (která se počítá v období minimálně 30 dní) je tedy 239 Kč a produkt byl do BF reálně zdražen o 4 %.

Zdražení Preventanu na Lekarna.cz při Black Friday 2023
Lekarna.cz má sice Preventan ve slevně, reálně je ale zdražen o 4 %

Zajímavým problémem je zvýšení ceny po zlevnění v rámci stále trvající slevové akce. Například Mironet.cz uvádí minimální cenu před “Blue Friday” většinou správně s poznámkou “původní cena je nejnižší cena 30 dní před začátkem akce 1. 11. 2023”. Nicméně v některých případech následně produkt v rámci Blue Friday po původním zlevnění zdraží a stále uvádí původní minimální cenu před akcí, jako například u tohoto krmiva:

Úprava cen na Mironet.cz při Black Friday 2023
Nárůst ceny během akce by měl vymazat uváděnou slevu

Což je podle Jany Malovcové také v rozporu s novými pravidly:

V této souvislosti myslí novela zákona i na postupné zvyšování slev, při kterém může prodejce uvést nejnižší cenu výrobku v období 30 dnů před prvním poskytnutím slevy. Jakmile však postupné zlevňování přeruší jakýmkoli nárůstem ceny, následná sleva (která již není součástí postupného zlevňování) musí být oznámena vzhledem k referenční ceně za 30 dnů před poskytnutím této nové slevy.

AAAauto.cz počítá v případě reálně zlevněných nabídek slevy správně, nicméně u 49 nabídek v BF akci jsme narazili na případ, kdy vůz je zařazen do nabídky s uvedenou slevou rovnou od začátku prodeje. Například tento vůz se v nabídce objevil 18. 11. ihned se 4% “slevou”:

Úprava cen u AAAauto.cz v rámci Black Friday 2023
Produkt na AAAauto.cz je zařazen do prodeje rovnou se slevou

Cesta oklikou přes kupóny

Se zahájením platnosti nového zákona se nám roztrhl pytel se slevovými kupóny. Některé e-shopy je používají také během BF, nicméně u nich nedodržují nová pravidla.

Tak například tento holicí strojek na Lekarna.cz:

Úprava ceny holicího strojku v rámci Black Friday 2023
Kupón holicí strojek na Lekarna.cz nezlevní, cena "po slevě" platila i před ní.

Inzerovaná 20% sleva z 2379 Kč je automaticky odečtena v košíku. Informace o minimální ceně před akcí ale chybí. Ta je mimochodem 1999 Kč, takže produkt je do aktuální 20% akce prakticky o stejných 20 % zdražen.

Jana Malovcová k tomu podotýká:

Podle pokynů k výkladu nových pravidel musí být předchozí cena, kterou obchodník uplatňoval po stanovené období před uplatněním slevy z ceny, uvedena v každém oznámení o slevě, tedy např. i tam, kde je poskytnutí slevy vázáno na uplatnění slevového kódu, který je k dispozici všem zákazníkům.

Slevové kupóny pro BF využívá také Notino.cz. Například tato maska nabízená v BF akci. Ze začátku s 15% kódem “Notino”, který produkt “zlevnil” z 212 Kč na 180 Kč. Nicméně minimální cena je samotným e-shopem uvedena 146 Kč. Tedy produkt je reálně zdražen o 23 % (s použitím 15% slevového kupónu):

Reálná cena produktu po slevě je o 23 % větší — Notino.cz v rámci Black Friday 2023
Reálná cena produktu po slevě na Notino.cz je o 23 % větší

Pro zajímavost během BF se následně u tohoto produktu změnil 15% slevový kupón z “Notino” na “Black” současně ze zvýšením ceny z 212 Kč na 222 Kč (ze 180 Kč na 189 Kč po “slevě”):

Změna slevového kupónu během Black Friday 2023
Změna kupónu přinesla i zvýšenou cenu — Notino.cz při Black Friday 2023

Dalším problémem u slevových kupónů na Notino.cz je neuvádění minimální ceny na přehledu produktů v BF nabídce. Zde je vidět pouze plná cena a 15% kupón:

Problémové kupóny na Notino.cz během Black Friday 2023
Minimální cenu navíc Notino.cz neuvádí vůbec

Za Janu Malovcovou:

Má-li být referenční cena uvedena v každém oznámení o slevě, platí to podle našeho názoru jak pro údaje uvedené v detailu daného produktu, tak i pro údaje uvedené v přehledu produktů, které představují první informaci zákazníka o slevě, a mohou tak podstatně ovlivnit jeho chování při nákupu.

Nová pravidla zároveň nebrání prodejcům, aby při oznámení slevy z ceny uváděli i jiné referenční ceny za předpokladu, že jsou takové dodatečné referenční ceny jasně vysvětleny, nezpůsobují záměnu a neodvádějí pozornost spotřebitele od hlavní referenční ceny. Tak třeba obchodník, který poskytuje slevy častěji než jednou za 30 dní, může spotřebitele nad rámec svých povinností informovat i o dalších předchozích cenách, musí to však učinit jasně a srozumitelně, aby spotřebitele nezmátl nebo neuvedl v omyl ohledně toho, jaká je hlavní referenční cena.

Dalším problémem u kupónů je jejich zohledňování do výpočtu nejnižší ceny před akcí. Většina e-shopů používá kupóny během celého roku, nicméně do výpočtu minimální ceny před aktuální akcí nezohledňují kupóny z akce minulé, která skončila v období 30 dní před aktuální akcí.

A co e-shopy, které aktivně nemonitorujeme?

U námi monitorovaných e-shopů můžeme jednoduše ověřit, zda e-shop správně počítá minimální cenu před akcí. Nicméně první povinností je tuto minimální cenu v rámci akce zobrazovat a z ní počítat uvedenou slevu. A to si může ověřit každý na jakémkoliv e-shopu, který inzeruje slevu.

Kdykoliv uvidíte podobný výpočet slevy například z doporučené maloobchodní ceny, je jasné, že e-shop porušuje nový zákon o ochraně spotřebitele.

Jak si ověřit slevu během Black Friday
Výpočet slevy z doporučené maloobchodní ceny jasně indikuje porušení novely zákona

A když e-shop minimální cenu před akcí zobrazuje (na příkladu níž drobným textem u ID produktu), slevu musí počítat z ní, nikoliv z libovolné přeškrtnuté ceny (jako v tomto případě).

Firma Planeo upravuje ceny na Black Friday
Sleva musí být vypočítaná z minimální ceny před akcí

Bohužel u řady českých e-shopů je toto stále běžnou praxí. A nejen českých — tým Hlídače shopů vytvořil pro Evropskou komisi interní nástroj pro kontrolu souladu inzerovaných slev s novými pravidly a výsledky jsou podobné. V rámci loňského BF jsme nalezli porušení pravidel na více jak 40 % ze 176 monitorovaných e-shopů v 11 členských zemích. Do monitoringu letošního BF se zapojilo již 16 členských států, které dohromady kontrolují přes 600 e-shopů. Výsledky budeme znát koncem roku.

Neziskový projekt Hlídač shopů pro vás provozují ApifyTopMonks a Keboola. Black Friday analýzy z minulých let můžete nalézt zde: 202220212020201920182017

Jakub Balada
Jakub Balada
Co-founder of Apify.

Get started now

Step up your web scraping and automation